domingo, 18 de octubre de 2015

Mecanoscrit del segon origen - Manuel de Pedrolo

Título: Mecanoscrit del segon origen
Autor: Manuel de Pedrolo
Año: 1974


Edición: Ed. 62 - col. El cangur
Pág.: 173


 "I durant una colla de dies, van tornar a especular sovint com era que no s'haguessin salvat més persones." (Pág.190)

Autor: Manuel de Pedrolo (L'Aranyó, Segarra, 1918 - Barcelona 1990). Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, és un dels escriptors més destacats, i sens dubte el més prolífic i el més llegit de la literatura catalana del segle XX. Narrador, dramaturg, assagista, poeta o traductor, Pedrolo va conrear tots els gèneres literaris i va col·laborar regularment en la majoria de revistes catalanes de l'època. Com a traductor es va centrar en els autors francesos i nord-americans contemporanis i va dirigir també la col·lecció de novel·la negra"La cua de palla". La seva producció sobrepassa el centenar d'obres, amb reculls de contes com Crèdits humans (1956), obres dramàtiques com Homes i No (1957) o les novel·les Cendra per Martina (1952), Totes les bèsties de càrrega (1965) o Mecanoscrit del segon origen (1974) i amb el cicle novel·lístic Temps Obert, que engloba onze novel·les protagonitzades per Daniel Bastida. (Font: Edicions 62)
Sinopsi editorial:  Mecanoscrit del segon orígen és una novel·la composta de cinc capítols anomenats Quaderns i de tres pàgines finals, on el lector pot completar el veritable sentit de l'obra. Els protagonistes de l'obra, l'Alba i en Dídac, viuen un seguit d'aventures en un món pràcticament destruït. Són ells, els precursos de la civilització actual? (Font: Edicions 62)
Comentario personal:  la recent estrena de la pel·lícula "Segon origen" (perfectament evitable com podeu llegir en el comentari que vaig publicar ahir mateix en aquest blog) ha fet que rellegeixi el llibre de Manuel de Pedrolo en el qual està basada. Recordo haver-lo llegit a secundària (no sabria dir en què curs) però sí recordo que em va agradar molt. Després de tot aquest temps puc afirmar que segueix sent un gran llibre. Pedrolo et porta per aquests quaderns mecanoscrits no sabem per qui, no sabem quan. Només sabem de les aventures de l'Alba i en Dídac per aquest món devastat en el qual han de sobreviure ells i en el qual son concients que carreguen amb la responsabilitat de ser els primers d'una nova civilització. Només puc dir que Pedrolo és un mestre.(* * * *)

No hay comentarios: